Hutspot met wijn
Onze voorouders waren in een opzicht heel erg modern, ze aten met gemak 2 ons groente per dag! Nog steeds zijn stamppot en hutspot een smakelijke manier om de nodige vitamines binnen te krijgen. Hutspot lust eigenlijk iedereen, de ietwat zoete smaak vraagt om een fruitige wijn die. Maar wel met voldoende body om deze stevige kost tegenwicht te kunnen beden, zoals de Montepulciano d ‘Abruzzo van Belliccia. En net als vroeger, geheel biologisch geproduceerd.
Ingrediënten
1 1⁄2 kilo aardappels
1 1⁄2 kilo winterpeen
750 gram ui
3 laurierblaadjes
50 gram boter
1 dl melk
bosje bladpeterselie
400 gram oude kaas
zout
zwarte peper
De naam hutspot is afkomstig van het woord ‘husselpot’, een eeuwenoud gerecht dat Nederland leerde kennen van de Spaanse bezetters bij het ontzet van Leiden in 1574. Wij eten deze stamppot ruim vier eeuwen later zonder vlees – en het smaakt ons nog steeds heel goed.
- Was de aardappels en penen. Schil de uien. Snijd de aardappels in vieren (je hoeft ze niet te schillen) en de wortels en uien in grote stukken.
- Zet een pan met 1 liter water op het vuur en breng dit aan de kook.
- Doe de aardappels in de pan, dan de wortels en dan de ui.
- Doe de deksel op de pan en kook zo’n 25 minuten met 1 eetlepel zout, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en de laurierblaadjes.
- Giet nu het water af, haal de laurierblaadjes eruit en stamp de hutspot met een stamper.
- Laat nog wat grove stukken zitten – het moet vooral geen zachte prak worden.
- Roer de boter en de melk erdoor en breng de hutspot op smaak met peper en zout.
- Snijd de peterselie fijn en de kaas in blokjes en doe dit er vlak voor het serveren overheen.
<< Ga terug naar het overzicht
Primawijn adviseert
{{block type=”catalog/product_list” category_id=”83″ template=”catalog/product/list.phtml”}}